Siwha vzw

In goede handen bij: Siwha vzw

In welke domeinen is je organisatie actief?

Siwha vzw (Sociale Inrichting der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen) is de ziekenwagendienst van de haven van Antwerpen. Het team is samengesteld uit hulpverlener-ambulanciers en urgentieverpleegkundigen. Naast een beroepskern van een veertigtal medewerkers, zet Siwha tijdens de weeknachten en de weekendshiften ook vrijwilligers in. Siwha voorziet de aangesloten havenarbeiders en de havenbedrijven in alle dringende en niet-dringende medische hulpverlening, acute psychosociale bedrijfsopvang bij (bijna) levensbedreigende en dodelijke arbeidsongevallen, EHBO-opleidingen en met een uitleen van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast werkt Siwha ook als ziekenwagendienst voor de NC112 Antwerpen en worden de ziekenwagens ingezet in de nabijgelegen woonkernen.

Over hoeveel en welk type patiëntenvoertuigen beschikt je organisatie?

Siwha beschikt over vijf ziekenwagens en vijf mobiele hulpposten. De ziekenwagens staan uiteraard in voor de dringende interventies. De mobiele hulpposten worden breder ingezet, zoals voor plaatselijke zorgen (snijwonde, omgeslagen voet,…). Daarnaast worden deze voertuigen eventueel ingezet als begeleidend voertuig voor externe hulpdiensten of als vervoermiddel om een first responder, een interventie-ondersteuner of een urgentie-verpleegkundige ter plaatse te krijgen.

Wie of wat is je organisatie en waarvoor staat ze? Beschrijf je organisatie.

Siwha is een onderdeel van de Cepa-groep. Deze overkoepelende organisatie bestaat uit verschillende dienstverleningen. Binnen deze groep staat Siwha in voor de hulpverlening.

Wat maakt jouw organisatie anders dan andere aanbieders?

Siwha heeft zich naast de basishulpverlening volledig georganiseerd naar de noden van de haven als werkterrein. Het havengebied kent aparte gebruiken en regels en bijzondere arbeidsrisico’s. De interventievoertuigen van Siwha zijn onder meer extra uitgerust met reddingsvesten, vluchtmaskers, valharnassen en een paraguard stretcher. Daarnaast is er de aparte flexibele inzet van onze personeelsleden en voertuigen. Nog uniek aan Siwha is haar actieve inzet in de acute psychosociale bedrijfsopvang in geval van (bijna) levensbedreigende en dodelijke arbeidsongevallen

Waarom ben je lid van Belgambu?

We stellen het vertrouwen in Belgambu dat ze als centraal contact de ziekenwagendiensten proactief in kennis stellen van belangrijke aandachtspunten om in professionele hulpverlening te blijven voorzien. Verder betekent de aansluiting bij Belgambu dat we laagdrempelig bij hen terecht kunnen met allerlei sector gerelateerde vragen.