Verenigd Ziekenvervoer Meetjesland

In goede handen bij Verenigd Ziekenvervoer Meetjesland

In welke domeinen is je organisatie actief?

VZM Eeklo biedt quasi alles aan op vlak van patiëntenvervoer. Vroeger verzorgden we ook taxiritten en deden we loodswezen vervoer. De taxi’s zijn jaren terug al weggevallen. Het loodswezen is begin juli van dit jaar gestopt. Nu richten we ons weer volledig op het ziekenvervoer, zowel tijdkritisch als niet dringend.

Over hoeveel en welk type patiëntenvoertuigen beschikt je organisatie?

Onze vloot bestaat op vandaag uit vijf ambulances, drie grote rolstoelbussen, vier rolstoelwagens en nog eens twee personenwagens. Er zijn ook nog twee extra voertuigen in bestelling via onze nieuwe leverancier in ambulances en rolstoelvoertuigen ‘AMBULAND’. Onze ruime voertuigenpoule geeft ons de nodige flexibiliteit om voor elke patiënt de passende rit te kunnen aanbieden.

Wie of wat is je organisatie en waar staat ze voor? Beschrijf je organisatie?

Ik (Steve de Kousemaeker) ben zaakvoerder van Verenigd Ziekenvervoer Meetjesland, kortweg VZM Eeklo. Mijn vader richtte het bedrijf in 1991 op, samen met mijn moeder. Als ambulancebegeleider en coördinator in Nederland koesterde hij de droom een eigen firma te runnen. In ons thuisland bleek dat moeilijk, dus verhuisde hij naar hier om zijn ambitie waar te maken. Toen mijn vader in 1998 overleed, volgde ik hem op. Ik reed als kleine jongen al mee met de ambulance. Het was dan ook snel beslist dat ik VZM zou verder zetten. Vanuit Eeklo sturen we onze voertuigen op weg in de ruime regio. Het doel is steeds de patiënt op de beste manier en met de beste zorgen te vervoeren. Tijdkritisch of niet dringend, gespecialiseerd of niet gespecialiseerd. Of het nu naar een onderzoek, een opname, tussen ziekenhuizen of wat dan ook is.

Wat maakt jouw organisatie anders dan andere aanbieders?

Onze Nederlandse achtergrond speelt ongetwijfeld een rol. Van bij de start heb we de nadruk gelegd op hoge kwaliteit. Daar gaan we traditioneel enkele stappen verder in dan de geldende wetgeving. We leiden ons personeel professioneel op. Van een EHBO-cursus voor onze chauffeurs van het zittend of rolstoelpatiëntenvervoer tot verpleegkundigen die bij ons in dienst zijn om ritten te begeleiden. Zeker in de beginjaren maakte dat vaak een groot verschil. Ondertussen is het moeilijker geworden om ons op dat vlak te onderscheiden. Toch zien we dat onze kwaliteitsbelofte loont. Bijna dag op dag 29 jaar later – sinds 2 juli 2020 – hebben we onze vergunning behaald voor het niet-dringend liggend ziekenvervoer.

Waarom ben je lid van Belgambu?

Voor Belgambu waren er al andere beroepsverenigingen waar we lid van waren. Mijn vader heeft er altijd een punt van gemaakt om mee te ijveren voor een werkbare sector. Er moet iets gebeuren om ervoor te zorgen dat we ons werk op een goede manier kunnen blijven doen. Moeten we er steenrijk van worden? Neen. Willen we graag op een eerlijke, werkbare manier onze boterham verdienen? Absoluut. En dat kunnen we niet alleen. Belgambu voert het woord in onze plaats en vecht voor onze belangen. Ikzelf en de hele ploeg van VZM Eeklo dragen die boodschap mee uit en volgen de nieuwe ontwikkelingen op de voet.