Mardena – Ambu 2000

In goede handen bij Mardena bv – Ambu 2000

In welke domeinen is je organisatie actief?

Ambu 2000 voorziet tijdkritiek en niet-dringend liggend ziekenvervoer in samenwerking met contractuele ziekenhuizen en mutualiteiten. Ook particulieren, huisartsen, woonzorgcentra en institutionele overheidsdiensten doen beroep op ons.

Over hoeveel en welk type patiëntenvoertuigen beschikt je organisatie?

Ambu 2000 heeft vijf ziekenwagens, sinds begin dit jaar erkend door Agentschap Zorg en Gezondheid. Daarvan zijn drie ambulances in aanvraag voor erkenning als intermediaire ziekenwagen. Onze drie ziekenwagens zijn al voor 95 procent uitgerust conform de minimale wettelijke inhoud van een 112-ziekenwagen. Twee ziekenwagens dienen als ondersteuning voor het niet-dringend liggend ziekenvervoer.

Wie of wat is je organisatie en waarvoor staat ze? Beschrijf je organisatie.

We (Christophe Martens en Els De Nauw, red.) zijn allebei zaakvoerders en ook ambulanciers DGH. In 1992 richtten we Ambu 2000 op, een onafhankelijke private ambulancedienst die dringend en niet-dringend patiëntenvervoer verzorgt in de Vlaamse Ardennen, Denderstreek en Pajottenland.

Eind 2000 openden we een bijkomende post in Ninove. Een nieuw tijdperk brak aan in 2011 met de oprichting van Mardena. Beide ondernemingen blijven zelfstandig opereren, maar worden beheerd onder die naam. Begin 2019 verhuisde onze hoofdpost naar de Astridlaan in Geraardsbergen. Van daaruit kunnen we alle regio’s uit ons werkgebied beter bedienen.

Wat maakt jouw organisatie anders dan andere aanbieders?

Al van bij het begin van ons bestaan, is er 24 op 24 een verpleegkundige DGH en een hulpverlener-ambulancier beschikbaar. Alle ambulanciers, op één na, zijn hulpverlener-ambulancier. Als zaakvoerders delen we al 27 jaar lief en leed met elkaar. We zijn de steunpilaren van een bedrijf dat uitgroeide tot een professionele en betrouwbare dienst.

Ambu 2000 beschikt over een volautomatische elektrische brancard. In Nederland is dit type de standaard, in België eerder de uitzondering. Nochtans zijn ze minder belastend voor de rug van de ambulanciers.

Waarom ben je lid van Belgambu?

We strijden al lang tegen de oneerlijke concurrentie in onze branche. We zijn overtuigd dat een deel van de 112-oproepen uitgevoerd kunnen worden door de erkende ambulancediensten van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het gaat om oproepen die niet levensbedreigend zijn of die minimaal een uur kunnen wachten op een ziekenwagen.

We zien momenteel een misbruik van de 112, omdat die rit de patiënt een forfaitair bedrag van 60 euro kost. Het niet-dringend patiëntenvervoer is daardoor duurder waardoor patiënten de 112 bellen voor een opname in het ziekenhuis. We vrezen dat bij echt levensbedreigende oproepen de dichtstbijzijnde 112-diensten niet beschikbaar zijn en de patiënt die echt hulp nodig heeft hierdoor te lang moet wachten.

We rekenen op Belgambu om deze punten aan te kaarten en hopen dat de overheid snel met oplossingen komt.