Duurzaamheidsdagen: 29 miljoen euro nodig voor patiëntenvervoer

Tijdens de Duurzaamheidsdagen boeken patiënten hun vervoer zelf bij hun patiëntenvervoerder en betalen ze een duurzaamheidstarief. Daarmee benadrukken we nogmaals dat onze sector extra middelen nodig heeft om betrouwbare kwaliteit te blijven bieden. Op korte en op lange termijn. Concreet vragen we aan de overheid 29 miljoen euro om jaarlijks 470.000 ritten te organiseren.

Belgambu staat zelden op de barricades, maar dit keer is het nodig. De afgelopen jaren moest de sector al zeven verplichte loonsverhogingen absorberen, goed voor ondertussen ruim 17,9 procent extra. De tarieven voor een rit zijn daardoor niet meer in evenwicht met de kostprijs. Tijd voor actie dus. Die begon met het overhandigen van onze pancarte met 4 vragen voor minister Beke om een duurzaam patiëntenvervoer te ondersteunen. Aan het Ellipsgebouw in Brussel nam adjunct-kabinetschef Ellen Thielens de vragen in ontvangst.

Een duurzaam tarief

Bij de 4 heldere actiepunten stonden correcte tarieven bovenaan de prioriteitenlijst. Om die nood nog extra in de verf te zetten, organiseren we ‘Duurzaamheidsdagen’. We laten onze patiënten niet in de kou staan. Wel vragen we op die dagen een duurzaamheidstarief, het tarief dat het mogelijk maakt om kwaliteit en service te blijven bieden. Patiënten boeken hun rit dan rechtstreeks bij hun patiëntenvervoerder. We raden patiënten aan om vervolgens met de factuur naar de mutualiteit te stappen. Selecteer je regio op onderstaande kaart en kies je patiëntenvervoerder.

Referentieregio’s

Referentieregio’s
Denderregio Regio oostende Regio brugge Westhoek Midwest Zuid-West-Vlaanderen Regio Gent Waasland Regio Antwerpen Kempen Oost-Brabant Vlaamse Ardennen Rivierenland Halle-Vilvoorde Limburg

Kempen

Samen gaan we voor kwalitatief en toegankelijk patiëntenvervoer, gedragen en gedreven door een werkbare sector.

De duurzaamheidstarieven, die tijdelijk het basisforfait en de kilometerprijs van de patiëntenvervoerder vervangen:

Duurzaamheids-adviestarief Belgambu Tarief liggend patiëntenvervoer (ambulance) Tarief rolstoel-patiëntenvervoer Tarief zittend patiëntenvervoer
basisforfait in € (zonder kilometers) € 120,87 € 68,74 € 51,55
per kilometer, €/km (patiënt aan boord) € 2,72 € 1,55 € 1,55