Patiëntenvervoer

 La version française de ce site est en construction. Juste une minute! 

In België onderscheiden we twee types patiëntenvervoer: het kritiek patiëntenvervoer en het niet-kritiek patiëntenvervoer.

Kritiek patiëntenvervoer

Het kritiek patiëntenvervoer (of ook wel 'dringend ziekenvervoer' genoemd) is het vervoer per ziekenwagen na een ernstig ongeval of ziekte, waarvoor u het nummer 112 belt. Het koetswerk van ziekenwagens die worden ingezet voor dit type patiëntenvervoer is geel van kleur, is bestickerd met een dubbel blokkenpatroon en is uitgerust met prioritaire signalen (blauwe lampen en sirene).

De sector van het kritiek patiëntenvervoer valt onder de bevoegdheid van de federale overheid.

Niet-kritiek patiëntenvervoer

Het niet-kritiek patiëntenvervoer (of ook wel 'niet-dringend ziekenvervoer' genoemd) is het vervoer dat kan worden ingepland en dus minder urgent is. Vaak gaat het dan om patiënten die zorgbehoevend zijn en worden vervoerd tussen twee zorginstellingen. Voor dit type vervoer spreek je een organisatie aan die actief is in het niet-kritiek patiëntenvervoer, of vraag je om vervoer via een mutualiteit. 

Het koetswerk van ziekenwagens die worden ingezet voor dit type vervoer is wit van kleur, is bestickerd met een enkelvoudig blokkenpatroon en is niet uitgerust met prioritaire signalen. Indien het voertuig uitzonderlijk ook wordt ingezet voor gepland maar kritiek patiëntenvervoer (prematuren, intensieve zorgen,...) is de wagen bestickerd met een dubbel blokkenpatroon en is het wel uitgerust met prioritaire signalen. Binnen het niet-kritiek patiëntenvervoer noemen we dit vervoer intermediair patiëntenvervoer.

De sector van het niet-kritiek patiëntenvervoer valt onder de bevoegdheid van de gemeenschappen, en is in tegenstelling tot het kritiek patiëntenvervoer een handelsactiviteit.