Patiëntenvervoer

 Au début de 2021 nous lancerons notre nouveau site Internet avec une partie francophone. Merci pour votre compréhension et votre patience. 

In België onderscheiden we twee types patiëntenvervoer: het kritiek patiëntenvervoer en het niet-kritiek patiëntenvervoer.

Kritiek patiëntenvervoer

Het kritiek patiëntenvervoer (of ook wel 'dringend ziekenvervoer' genoemd) is het vervoer per ziekenwagen na een ernstig ongeval of ziekte, waarvoor u het nummer 112 belt. De sector van het kritiek patiëntenvervoer valt onder de bevoegdheid van de federale overheid.

Het koetswerk van ziekenwagens die worden ingezet voor dit type patiëntenvervoer is geel van kleur, is bestickerd met een tweevoudig blokkenpatroon en is uitgerust met prioritaire signalen (blauwe lampen en sirene).

Niet-kritiek patiëntenvervoer

Het niet-kritiek patiëntenvervoer (of ook wel 'niet-dringend ziekenvervoer' genoemd) is het vervoer dat kan worden ingepland en dus minder urgent is. Vaak gaat het dan om patiënten die zorgbehoevend zijn en worden vervoerd tussen twee zorginstellingen. Voor dit type vervoer spreek je een organisatie aan die actief is in het niet-kritiek patiëntenvervoer, of vraag je om vervoer via een mutualiteit. 

De sector van het niet-kritiek patiëntenvervoer valt onder de bevoegdheid van de gemeenschappen.

Het koetswerk van ziekenwagens die worden ingezet voor het niet-kritiek patiëntenvervoer is wit van kleur, is bestickerd met een tweevoudig blokkenpatroon en is niet uitgerust met prioritaire signalen. Indien het voertuig uitzonderlijk ook wordt ingezet voor gepland maar kritiek patiëntenvervoer (prematuren, intensieve zorgen,...) is de wagen bestickerd met een enkelvoudig blokkenpatroon en is het wel uitgerust met prioritaire signalen. Binnen het niet-kritiek patiëntenvervoer noemen we dit vervoer intermediair patiëntenvervoer.