11/02/2018 - Belgische beroepsvereniging reageert na ongeval met ziekenwagen in Sint-Martens-Latem

Met een artikel in Het Laatste Nieuws berichtte de krant op zondag 11 februari over een verkeersongeval met een ziekenwagen in Sint-Martens-Latem. De ambulancier, naar verluidt met psychologische problemen, verliet daarop de plaats van het ongeval, waardoor de patiënt alleen achter bleef in de ziekenwagen.

Standaard doet de Belgische beroepsvereniging van ambulancediensten Belgambu geen uitspraken over individuele dossiers. Vluchten van een verkeersongeval veroordeelt de beroepsvereniging ten zeerste, dat dit gebeurt door een hulpverlener valt haast niet te vatten. Belgambu wenst de patiënt in de eerste plaats een spoedig herstel en de familie veel sterkte.

Slechts 1 ambulancier aan boord

Het kwaliteitsvol begeleiden van patiënten is een van de strijdpunten van Belgambu. Het vervoer van patiënten zonder enige begeleiding van de patiënt in de sanitaire ruimte is al langer een doorn in het oog van de beroepsvereniging. Een ziekenwagen met enkel een chauffeur is immers niet in staat om een patiënt veilig, comfortabel en kwaliteitsvol te vervoeren.
In juli 2016 sloten minister Vandeurzen, de koepelorganisatie van de ziekenhuizen, het Vlaams patiëntenplatform, de ziekenfondsen en de ziekenwagendiensten een protocolakkoord af om deze mistoestanden te vermijden. 

In een aantal provincies stellen we ons echter vragen bij het economisch realisme van de opdrachtgevers van patiëntenvervoer. Zo verwacht men dat een ziekenwagendienst de patiënt op zijn kamer in een ziekenhuis ophaalt, vervoert in een goed uitgeruste ziekenwagen met twee opgeleide ambulanciers en tenslotte de patiënt tot in een kamer brengt in een ander ziekenhuis voor ongeveer € 30. Dat er dan ziekenwagendiensten creatief omspringen met het organiseren van patiëntenvervoer kan niemand verbazen. Belgambu keurt dit echter niet goed en roept in het belang van de patiënt de opdrachtgevers op om te investeren in kwaliteitsvol patiëntenvervoer.
Verder ondersteunt de beroepsvereniging minister Vandeurzen in het uitwerken van een wettelijk kader zodat alle mistoestanden uit deze sector verdwijnen.

Beroep van ambulancier

Het zorgberoep van ambulanciers in het niet-dringend patiëntenvervoer is op dit moment nog niet beschreven door de wetgever. Gelukkig hebben onze leden, goed voor 70% van het patiëntenvervoer, aandacht voor het zorgvuldig selecteren van ambulanciers. Medewerkers worden op basis van een ambulanciersprofiel geselecteerd, dienen te beschikken over een medische keuring om met een ziekenwagen te rijden, en dienen bovendien een uittreksel van het strafregister voor te leggen.